Slika

Odkrijte Bled

Slika

Odkrijte Bled

previous arrow
next arrow
Domov » Odkrijte Bled
Odkrijte Bled s čolnom - Discover Bled by boat

Legenda o izvoru jezera

v preteklosti na lokaciji Blejskega jezera ni bilo vode, ampak dolina z majhnim hribom in skalo, kjer so ponoči plesale gorske vile. V dolini so pastirji pasli ovce, ki so jedle travo okoli pravljične skale. Vile so pastirje prosile, naj okoli njihovega plesišča postavijo ograjo, da bo trava ostala mehka. Pastirji niso upoštevali njihove prošnje in nekega dne si je najmlajša in najlepša vila med plesom zlomila nogo.

Jezne vile so pozvale izvire in potoke, da vdrejo v dolino in jo napolnijo z vodo. Le hrib s skalo je ostal kot otok sredi jezera, kjer so lahko v svetlih zvezdnatih nočeh plesale vile. Čeprav so vile že dolgo nazaj zapustile te kraje, so za seboj pod gorami pustile čudovito pravljično jezero in otok na sredini.

To je Blejsko jezero.

Bled - pogled na otok - Bled island view
Bled

Cerkev danes

Sedanja oblika cerkve se je ohranila od 17. stoletja, ko so jo po drugem potresu obnovili. Glavni oltar z bogato okrašeno zlato rezbarijo, ki izvira iz leta 1747, na osrednjem oltarju predstavlja sedečo mater Božansko, poleg darovalca blejskega posestva Henrika II. In njegove žene Cunigunde. Stranski oltarji, ki so bili izdelani konec 17. stoletja, so posvečeni sv. Sebastijanu, sveti Magdaleni in sveti Ani.

Zvonik je bil zgrajen v 15. stoletju, a so ga zaradi velike škode v potresih in udara strele leta 1688 večkrat obnovili. Sedanji zvonik je visok 54 metrov in ima tri zvonove, ki sta jih izdelala Samasso in Franchi, zvonarja iz Ljubljane.

Cerkev in druge zgradbe, na primer stena in monumentalno stopnišče z 99 stopnicami, so ohranile svojo podobo od 17. stoletja. Posebnost je zvon želja v zgornji strehi nad cerkveno ladjo.

Cerkev na Bledu - Bled Church

Soteska Vintgar

Vintgar Gorge - Blejski Vintgar

Doživite najbolj neokrnjeno naravo Bleda in uživajte v nepogrešljivi pokrajini soteske.

Soteska Vintgar je zarezana med veličastnimi navpičnimi stenami hribov Homa in Boršta, krasi pa jo reka Radovna s slapovi, tolmuni in brzicami. Čez sotesko je po lesenih mostovih in Žumrovih galerijah speljana učna pešpot, ki se zaključi z mogočnim 13 metrov visokim rečnim slapom Šum, ki je eden izmed treh rečnih slapov v Sloveniji.